:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
teraz 4°C
powietrze Dobre

Polacy pokochali cydr!

Wiadomości, Polacy pokochali cydr! - zdjęcie, fotografia
Portal Inowrocław 03/10/2017 21:23

Niektóre źródła podają, że cydr pijany był w Polsce już w XVI wieku, inne – że produkujemy i pijamy go dopiero od wieku XIX. Nie ulega natomiast wątpliwości, że dziś jest to jeden z najpopularniejszych trunków, po które sięgamy w gorące, letnie dni... I nie tylko! Na naszych stołach cydr gości przez cały rok, jako dodatek do mięsnych i warzywnych dań. Co warto o nim wiedzieć?

 

Cydr a piwo

Przede wszystkim warto wiedzieć, czym cydr jest, a czym… nie. Niektórzy mylnie sądzą, że jest to rodzaj piwa, inni – że niewiele różni się od jabłkowego wina. Jedno i drugie przekonanie niewiele ma wspólnego z prawdą, albowiem cydr jest napojem zupełnie wyjątkowym. W smaku może odrobinę przypominać piwo, choć proces jego powstawania bliższy jest przebiegowi produkcji wina. Podaje się go zaś w szklankach, przypominających pokale do piwa lub w rozszerzających się ku górze kieliszkach na krótkiej nóżce. Co zatem odróżnia cydr od piwa i wina? Czym jest ten słynny jabłecznik?

 

Czym jest cydr?

Jest to nic innego jak napój, powstały wskutek fermentacji moszczu – mętnego soku wyciśniętego z jabłek. Czasem do jego produkcji wykorzystuje się również gruszki, rzadziej inne owoce. Zawartość alkoholu mieści się w granicach 2% w cydrach słodkich i 8% w napojach wytrawnych. Wykorzystuje się głównie starannie wybrane jabłka deserowe i koncentraty soku jabłkowego, chociaż niegdyś powstawał z różnych odmian jabłek cydrowych. Wyróżnić możemy cydr zwykły (niemusujący), musujący oraz gazowany. Sprzedawany jest najczęściej w butelkach przypominających piwo lub wino musujące. W Polsce i większości państw europejskich, mówiąc o cydrze, mamy na myśli napój alkoholowy. Nieco inaczej jest w Stanach Zjednoczonych, w których mianem cydru określa się napój bezalkoholowy (jest to lekko przetworzony sok jabłkowy). Ten, który znamy, nosi tam nazwę „hard cider”, a więc „mocny cydr”.

 

Czy cydr jest zdrowy?

Wiele osób postrzega cydr jako zdrowszą alternatywę dla piwa. W Polsce wypijamy nawet 20 milionów litrów cydru rocznie! Bez wątpienia cydr posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. W szklance tego napoju znajduje się taka sama ilość antyoksydantów jak w kieliszku czerwonego wina! Te zaś odpowiadają za obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi, chronią organizm przed miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, czy nowotworami. Antyoksydanty spowalniają proces starzenia się, poprawiają pracę układu trawiennego i nerwowego, zmniejszają stany zapalne. Pozytywnie wpływają również na naszą odporność. Oczywiście nie oznacza to, że możemy spożywać cydr bez umiaru. Należy przestrzegać dopuszczalnych norm – dla kobiet to 2-3 jednostki alkoholu, zaś dla mężczyzn: 3-4.

 

Podawanie cydru

Cydr, podobnie jak piwo, podajemy schłodzony. Napój ten jest doskonałym towarzyszem potraw, do których zwykle serwujemy piwo, a więc tłustych mięs, karkówki, golonki i steków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podać cydr również do potraw warzywnych czy deserów. W chłodne, jesienne dni, możemy wykorzystać cydr do przygotowania domowego, aromatycznego grzańca.

Reklama

Polacy pokochali cydr! komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez inowroclaw.info.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

PPHU Inomedia Adam Markiewicz z siedzibą w 88-100 Inowrocław 88-100 Inowrocław, al. Niepodległości 90/25

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"