:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
  1°C całkowite zachmurzenie

Jak zrobić dobre espresso? Porady i wskazówki

Spotkania, zrobić dobre espresso Porady wskazówki - zdjęcie, fotografia

Zacznijmy może od tego, że to, czy kawa jest dobra, to bardzo indywidualna kwestia. Nie ma na nią tak dużego wpływu cena, gdyż jest wiele osób, które uznają się za entuzjastów tego aromatycznego napoju, jednak kosztując kawę z najdroższych ziaren świata, jedynie krzywili się z niezadowolenia.

Podobnie jest więc z espresso, choć między bajki można włożyć obietnice reklamowe, gdzie kawa rozpuszczalna lub mielona dorównuje smakiem i aromatem świeżo palonym ziarnom, zmielonym tuż przed zaparzeniem. Może smakować, jednak bogactwo nut zapachowych oraz tych wyczuwalnych na podniebieniu z całą pewnością można poddać w wątpliwość (tak samo, jak zawartość kofeiny). Jak zatem zrobić dobre espresso? Trzeba mieć odpowiednią kawę, dobrej jakości młynek, ekspres ciśnieniowy lub kawiarkę, a także wiedzę. Omówmy zatem to wszystko krok po kroku.

Po pierwsze: ziarna kawy

Jeśli chcemy poczuć wszystkie niuanse smakowe i zapachowe plantacji, na które kawa dorastała oraz przenieść się w wyobraźni do tego miejsca, to zabierając się do przygotowania espresso, nie powinniśmy korzystać z kaw już zmielonych, gdyż tracą one bardzo dużo ze swoich naturalnych walorów i skutków palenia ziaren. Warto również zadbać, by zakupione ziarna były:
- świeżo palone (jeśli nie kilka dni po paleniu to przynajmniej mieszczące się w granicach trzech tygodni, gdyż wówczas smak jest najgłębszy),
- dobrze zbilansowane (jeśli wybieramy mieszanki do espresso) lub palone tak, by pozostało w nich jak najwięcej kofeiny (kawy jednorodne),
- dostosowane do waszego gustu smakowego (wiedza na temat ziaren arabiki i robusty to tu podstawa, jeśli chce się podjąć satysfakcjonującą decyzję).

Po drugie: odpowiednie mielenie

Najważniejszą wskazówka podczas mielenia ziaren na espresso to to, iż powinny być one rozdrobnione bardzo mocno. Warto również pamiętać o utlenianiu się kawy, a więc mielenie na zapas nie powinno wchodzić w grę. W tej misji niezbędny będzie zatem odpowiedni młynek – ciśnieniowe ekspresy mają go zazwyczaj wbudowanego, jednak posiadacze kawiarek muszą liczyć się z dodatkową inwestycją. Mielić należy z małymi przerwami, aby kawa nie rozgrzała się zbytnio podczas tej czynności. Nie wolno również zapomnieć o zadbaniu o czystość młynka, gdyż pominiecie tego etapu spowoduje, że z czasem espresso z tych samych ziaren może smakować o wiele gorzej i będzie mniej aromatyczne. Zmielone ziarna umieszczamy w filtrze i dociskamy, a potem...

Po trzecie: Ekspres ciśnieniowy lub kawiarka

Najważniejsze jest zdobywanie doświadczenia. Oczywiście można wszystko odmierzyć precyzyjnie, a i tak okaże się, że coś poszło nie tak, gdyż sprzęt do parzenia kawy ma to do siebie, iż trzeba najpierw wyczuć jego naturę. Nie zmienia to jednak faktu, że zbyt duża ilość kawy, zbyt słabe lub zbyt mocne ubicie jej, a nawet zbyt drobne lub grube zmielenie mogą wpłynąć na przygotowywany napój nawet z najlepszych ziaren. Jak zatem poznać, czy wszystko zrobiliście dobrze? Po strumieniu kawy. Czas jej spłynięcia powinien kształtować się pomiędzy 20 a 30 sekundami. Strużka powinna być cienka, złocista i jak najbardziej gęsta (jeśli leci kroplami lub zbyt szeroki strumieniem, to efekt będzie niepijalny). Z kawiarką jest podobnie, ale tutaj warto zwrócić również uwagę na budowę i materiał, z którego została ona wykonana, gdyż ma to wpływ na smak espresso. Poza tym trzeba mieć cierpliwość, a wówczas wszystko prędzej czy później się uda.

Chcąc przybliżyć wam sposób na dobre espresso, zwróciliśmy się po poradę do ŚwieżoPalona.pl

Jak zrobić dobre espresso? Porady i wskazówki komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na inowroclaw.info.pl