:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?

Barszcz biały w sam raz na Wielkanoc

Barszcz biały w sam raz na Wielkanoc
Portal Inowrocław 15/04/2019 16:11

Barszcz biały – pyszna zabielana zupa, którą przede wszystkim celebruje się w okresie Świąt Wielkiej Nocy. Skąd wzięła się nazwa tej zupy? Jak przyrządzali ją nasi przodkowie? I wreszcie – jak przyrządzić ją dziś? Odpowiedzi znajdą się poniżej.

Barszcz biały, żur – zupa iście ze wschodniej Europy

Biały barszcz jest specjalnością nie tylko kuchni polskiej ale i białoruskiej, czeskiej czy słowackiej. Dawniej przyrządzano ją na bazie ukiszonej rośliny, nazwanej właśnie barszczem (roślina seleropodobna). Z rzadka stosowano agrest czy porzeczkę, aby nadać mocniejszej kwaśności potrawie. Dopiero po latach zaczęto udoskonalać przepisy i stosować prawdziwy zakwas wykonany z ukiszonej mąki żytniej. Taki przepis na barszcz biały znamy i jadamy z wielką radością. Jak jednak przyrządzić barszcz na zakwasie, by nie narobić sobie… kwasu?

Barszcz biały – podstawą jest zakwas

Przepis na wykonanie idealnego zakwasu na barszcz biały:

  • szklanka nieprzetworzonej mąki żytniej typu 2000;
  • pół litra ciepłej, przegotowanej wody;
  • ząbek czosnku;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie.

Wykonanie zakwasu jest banalnie proste, choć wymaga długiego czasu oczekiwania. Do słoika należy wsypać mąkę zalać ją przegotowaną wodą. Całość dokładnie wymieszać dodając przyprawy. Taką miksturę należy przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. Po tym czasie, zakwas można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.

Barszcz biały – sprawdzony przepis na pyszną zupę!

Lista składników na biały barszcz:

  • dwa litry domowego bulionu;
  • pół litra zakwasu;
  • cztery białe, surowe kiełbasy;
  • dwieście gramów boczku;
  • jedna cebula;
  • dwie łyżki chrzanu;
  • jeden ząbek czosnku;
  • trzy łyżki śmietany 30%;
  • sól, pieprz, majeranek i jajka ugotowane na twardo (stopień twardości wedle uznania).

Boczek należy pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko razem podsmażyć do zeszklenia cebulki.

Do dużego garnka wlać bulion i chwilę podgotować. Dodać boczek, cebulę i pokrojoną kiełbasę. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Następnie należy dodać przygotowany zakwas, rozgnieciony czosnekchrzan i majeranek. Barszcz biały chwilę pogotować i zestawić z ognia. Zabielić zupę śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z wkrojonym jajkiem.

Barszcz biały w sam raz na Wielkanoc komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez inowroclaw.info.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

PPHU Inomedia Adam Markiewicz z siedzibą w 88-100 Inowrocław 88-100 Inowrocław, al. Niepodległości 90/25

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"